Chcesz zamówić sok z kiszonych buraków? Powinieneś odwiedzić tę stronę.
Artykuły fermentowane po okresie odsunięcia na dalszy plan ponownie wróciły na polskie stoły. Do kapusty i ogórków dołączają też inne, dotychczas mniej lubiane warzywa i owoce. Pisząc o leczniczych zaletach jedzenia poddanego fermentacji nie sposób nie wspomnieć również o napojach takich jak kombucza, kefir czy rozmaitego rodzaju zakwasy i soki z kiszonych jarzyn. Przede wszystkim te ostatnie są godne zainteresowania – pozwalają łatwo i błyskawicznie dostarczyć naszemu organizmowi substancje niezbędne dla jego poprawnego funkcjonowania.
Jakie składniki kryje sok z kiszonej kapusty i buraków?
Sok z kiszonej kapusty to napój posiadający w składzie masę substancji wpływających pozytywnie na nasze samopoczucie. Najważniejszym elementem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za fermentację. Sok z buraków, kapusty czy pozostałych kwaszonek to też świetne źródło witamin. Godne uwagi jest głównie wysokie stężenie witaminy C – już 150 ml tych soków zawiera jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek warto również pić ze względu na obecność witamin z grupy B, witaminy P i K, a także znaczne stężenie soli mineralnych.
Dlaczego warto spożywać sok z kiszonych buraków?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków czy buraków, z powodu zawartości bakterii fermentacji mlekowej pożytecznie oddziałuje na nasz układ odpornościowy oraz pracę jelit. Dodatkowo liczne witaminy usprawniają funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą symptomy depresji, szkorbutu i cukrzycy, jak również pomagają walczyć z przemęczeniem fizycznym i psychicznym. Po kiszonki powinny oprócz tego sięgnąć osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego, takimi jak przykładowo niestrawność lub wrzody żołądka. Stanowią one także osłonę podczas leczenia antybiotykami i wzmagają apetyt.
Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]