Znajdź sok z kiszonych buraków na artmankiszonki.pl.
Od wieków w rodzimej kuchni wykorzystuje się kiszone warzywa. Od kilku lat jednak raz za razem wspomina się też ogromne własności prozdrowotne soków z kiszonych warzyw, w szczególności z kapusty oraz buraków. To prawdziwy tzw. super żywność, która coraz częściej pojawia się na półkach sklepowych w sekcjach ze zdrową żywnością.
Wypłukuje toksyny i działa grzybobójczo – sok z kiszonej kapusty
W dzieciństwie sok z kapusty kiszonej pił bodaj każdy z nas. Nasze babcie samodzielnie szykowały kiszoną kapustę wedle przekazywanych w rodzinie przepisów, a po spożyciu kapusty raz za razem przynosiły swoim wnukom szklankę z sokiem, tłumacząc, że sok jest niezwykle zdrowy, jednakże bardzo kwaśny. I nie były w błędzie! Sok z kapusty kiszonej to zasadniczo bomba witaminowa! Zawiera on duże ilości witaminy PP, E, A oraz C, jak również przeróżne minerały, jak m.in. fosfor, żelazo oraz miedź. Wiele osób ma problem z przywyknięciem do kwaśnego posmaku tego soku, jednakże powinnyśmy wypijać go cyklicznie, gdyż usuwa toksyny z organizmu, działa on bakterio- i grzybobójczo, usuwa toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu i ma dobry wpływ na pracę jelit, a więc może wspomagać proces odchudzania. W szczególności natomiast pomaga uzupełnić brak witaminy C, dzięki czemu zwiększa odporność organizmu oraz zapobiega przeziębieniom. Ze względu na zawarte w nim żelazo sok z kapusty kiszonej podaje się też osobom, chorym na anemię. Oczywiście nawet tak zdrowego napoju nie powinno się nadużywać – wystarczy pić maksymalnie 1 kubeczek soku na dzień.
Atuty soku z kwaszonych buraków
Innym popularnym sokiem, który wykorzystujemy od lat do gotowania i który konsumujemy również jako przekąskę, jest sok z kwaszonych buraków. W jego składzie znajdziemy wiele witamin i ma własności antyseptyczne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Sok ten podnosi odporność organizmu: zapobiega obstrukcjom, poprawia koncentrację, a jednocześnie obniża ciśnienie. Mimo że buraki cechują się wysoką zawartością cukru, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i może być pity przez diabetyków. Nie zaleca się jednak jego spożycia paniom w ciąży oraz karmiącym piersią, jak również osobom borykającym się z reumatyzmem albo schorzeniami nerek.
Jeżeli nie masz możliwości, aby przygotować soki z kiszonek samemu, możesz nabyć je w swoim markecie bądź zamówić wprost w sklepie internetowym producenta. Miej jednakże na uwadze, że tego typu soki trzeba składować w w chłodnym miejscu.
Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.
Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]