Zobacz, gdzie zamówić sól kłodawską niejodowaną.
Składnikiem potrzebnym do prawidłowego działania ludzkiego organizmu jest sól. Jakie zalety posiada sól kłodawska czy sól himalajska? Czemu warto stosować je do przygotowywania żywności?
Cechy soli himalajskiej
Sól kuchenna to jedna z najważniejszych przypraw, która świetnie wzbogaca smak posiłków. Choć nadmierne użycie soli może mieć negatywne oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej rozważne ilości (do 6 gramów w ciągu 24 godzin) są potrzebne dla poprawnego działania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, tj. w pierwiastek odpowiedzialny za gospodarkę wodną oraz podtrzymanie poprawnego ciśnienia we krwi. Jednym ze zdrowych typów soli jest różowa sól himalajska pochodząca ze złóż mających ok. 250 mln lat. Składnik ten zawiera wiele wartościowych pierwiastków i minerałów, m.in. selen, żelazo czy magnez, a przy tym jest pozbawiony niebezpiecznych zanieczyszczeń i komponentów, takich jak trujące metale ciężkie. Różowa sól himalajska znakomicie wpływa na smak potraw i jest dostępna zarówno w formie grubych, jak i drobnych kryształków.
Sól kłodawska niejodowana – źródło magnezu, cynku i wapnia
Sól kłodawska niejodowana natomiast to substancja o dużym stopniu czystości – posiada ok. 97% NaCl i stanowi kapitalny dodatek do domowych kiszonek. Jest m.in. kopalnią magnezu, cynku czy wapnia, czyli pierwiastków koniecznych do zachowania pełni wigoru. Sól kłodawska pochodzi z kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie poddaje jej się ługowaniu, dzięki czemu nie traci swoich własności i jest bez trudu wchłaniana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest powszechnie stosowana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale też sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w kosmetyce, lecznictwie i rolnictwie.
Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]