Chcesz zamówić żur śląski? Skieruj się tu.
W ostatnich latach rzadko już jemy obiady z dwóch posiłków. Przez chroniczny braku czasu, co wywołuje konieczność szybkiego nasycenia się, raz za razem porzucamy myśl o zupie, wybierając posiłki, które uprzednio oferowane były przeważnie jako to większe danie. Niemniej jednak tradycyjne polskie zupy, jak przykładowo barszcz biały oraz żurek, pozostaną z nami jeszcze długo. Nawet jeśli osobiście gotujemy je już wyłącznie okazjonalnie, to nieprzerwanie stanowią one stały punkt na karcie dań restauracji oraz lokalów z rodzimą kuchnią, a także są tradycyjnie serwowane w czasie spotkań bożonarodzeniowych czy wielkanocnych.
Barszcz biały a żurek – co wyróżnia te potrawy?
Jeżeli spyta się Polaka o białą zupę przygotowywaną na zakwasie z mąki, to bezzwłocznie wymieni on albo żurek albo barszcz biały. Masa osób często nie widzi głównej różnicy pomiędzy tymi daniami, stosując te nazwy zamiennie. Tymczasem zwyczajowo barszcz biały gotuje się z zakwasu z mąki pszennej, żurek z kolei – z zakwasu na mące żytniej. Lecz to nie jedyne, co odróżnia te zupy, choć powinno się zdecydowanie zaznaczyć, iż nie ma jednej kanonicznej receptury na barszcz biały i drugiej na żurek. Gotowanie jest bowiem sztuką, a każda potrawa jest odbiciem osobistych smaków i umiejętności kucharza. Co jednak da się wskazać to fakt, że w barszczu białym zwykle znajduje się więcej warzyw i grzybów. Zabiela się go także przeważnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w miejsce zakwasu z mąki można zastosować sok z ogórków kiszonych czy z kapusty kwaszonej. Z kolei z żurkiem sprawa jest nieco bardziej zagmatwana, ponieważ w ramach tej rodziny zup wymienia się 3 rodzaje:
– gęsty, kwaskowaty żur gotowany na ogół z dużą ilością czosnku, także na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, podawany z kawałkami kartofli;
– umiarkowanie zawiesisty, lekki żurek, zabielany szczodrze śmietaną i doprawiany dużą ilością majeranku, podaje się go zwykle z pieczywem i jajkiem;
– oraz zalewajkę – a więc zupę, w której kawałki kartofli zalewa się zakwasem chlebowym lub żytnim.
Nie musisz przygotować samodzielnie bazy na barszcz biały i żurek
Zrobienie zakwasu na wymienione wyżej zupy jest łatwe, chociaż nie każdemu wyjdzie za pierwszym podejściem. W sieci przeczytać można dziesiątki instrukcji, jak zrobić zakwas, które można przetestować. Używając jednakże domowy zakwas należy zamierzać gotowanie zupy z odpowiednim wyprzedzeniem. Tym samym, jeśli apetyt np. na żur najdzie was ni stąd, ni zowąd, warto kupić gotowy zakwas, który dostępny jest w praktycznych butelkach, które wystarczają na ugotowanie posiłku dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, i tych tradycyjnych, jak i internetowych, bez przeszkód nabędziemy zakwasy z mąki pszennej oraz żytniej, dzięki którym przyrządzimy smakowity biały barszcz i żurek śląski lub staropolski.
Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]