Zobacz, gdzie zamówić kiszoną kapustę, wejdź na artmankiszonki.pl.
Niepowtarzalny smak kapusty kwaszonej jest istotną częścią słowiańskiej kultury kulinarnej. Jest ona elementem szeregu potraw i przeciętny Polak bardzo często gości ją na swoim talerzu. I popieramy to, ponieważ kwaszona kapusta to niezmiernie zdrowa żywność.
Witaminy z grupy B i liczne składniki odżywcze i witamina K – co znajduje się w kapuście kwaszonej?
Kapusta kwaszona, lub kiszona, gdyż tych dwóch przymiotników używa się wymiennie, to jeden z tych produktów żywnościowych powstałych na skutek szukania przez człowieka sposobu na długie składowanie strawy. Cienko poszatkowane liście białej kapusty zachowują zdatność do spożycia przez kilka miesięcy w rezultacie zastosowania fermentacji mlekowej. Niegdyś spożywanie kwaszonej kapusty umożliwiało dostarczenie organizmowi niezbędnych witamin i minerałów, których zdobycie podczas zimy było o wiele trudniejsze aniżeli w dzisiejszych czasach. A należy zaznaczyć, iż kiszona kapusta ma mnóstwo substancji, które są ważne dla poprawnego działania ludzkiego organizmu. To kapitalne źródło witaminy A, witaminy K wzmacniającej układ sercowo-naczyniowy i kostny oraz wykazującej dodatkowo właściwości przeciwbólowe i antybakteryjne, a także witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia. W kwaszonce tej znajdują się też inne ważne dla ustroju witaminy, a więc te z grupy B (jak B12, B5, B1). Oprócz tego, kapusta kiszona to źródło m.in. żelaza, fosforu oraz błonnika pokarmowego. Jednocześnie to pożywienie niskokaloryczne, w związku z tym poleca się jego konsumpcję osobom myślących o schudnięciu.
Kiszona kapusta – w surówkach i w pierogach
Kapusta kwaszona na naszych stołach pojawia się jako przystawka do potraw, jak i jako kluczowy ich składnik. Nieprzetworzoną zazwyczaj spożywa się ją w formie surówki z marchwią oraz siekaną cebulką, która pasuje do potraw z ryb i kartofli, a niekiedy na słodko – oprószoną łyżeczką cukru. To także artykuł, który rewelacyjnie komponuje się z grzybami oraz czerwonym mięsem, skutkiem tego używa się jej w nadzieniu do krokietów, łazanek czy pierogów. Naturalnie, bez kwaszonej kapusty nie byłoby popularnych polskich dań jak góralska kwaśnica, bigos albo kapuśniak.
Praktycznie każdy kucharz posiada własny sposób na kapustę kiszoną, lecz dzisiaj okazjonalnie przygotowuje się ją w domu, gdyż nie ma już potrzeby gromadzenia jedzenia na okres zimy. Kapustę kwaszoną w niewielkich oraz wielkich woreczkach bez problemu dostać można w dowolnym sklepie, a także można zamówić ją online. Producenci mają w swoim asortymencie także kapustę kiszoną z certyfikatem żywności ekologicznej.
Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]