Kup barszcz czerwony w butelce.
Trudno jest uważać, iż barszcz czerwony to danie tylko na święta, którą podajemy zazwyczaj w czasie Wigilii czy też ważnych rodzinnych imprez. W rodzinach, w których zwyczaj podawania posiłków z dwóch dań wciąż trwa, barszcz czerwony cyklicznie pojawia się na stolikach nie tylko w formie zupy, lecz też jako dodatek do wielu posiłków.
Barszcz czerwony – zdrowa zupa na obiad, lecz również smakowita przekąska
Zdawałoby się, że barszcz czerwony to niezbyt trudna do przyrządzenia zupa z buraków, która sama w sobie nie jest dość sycącą potrawą. Jednakże właśnie jego trochę słodki, a przy tym kwaskowy aromat sprawia, iż idealnie współdziała on z innymi smakami. Popularnych dodatków do barszczu czerwonego jest sporo – jedni preferują w nim ziemniaki, jajko na twardo oraz kiełbasę, inni zalewają nim pierogi z kapustą, grzybami lub mięsem. Barszcz czerwony to klasyczna potrawa obiadowa, lecz także smakowita przekąska albo ciepła kolacja – gorący kubeczek tej zupy idealnie podkreśli smak chrupiącego krokieta z pieczarkami czy bułeczki drożdżowej z kapuścianym nadzieniem.
Wypada zaakcentować, że barszcz czerwonyjest zupą nietuczącą, o ile nie został zabielony śmietaną. Posiłek ten uważany jest za zdrowy, gdyż zawiera witaminę C oraz witaminy z grupy B, kwas foliowy, mangan, a także dużo żelaza, przez co poleca się go anemikom. Natomiast z uwagi na fakt, iż bazą tej potrawy są buraki zawierające dużo cukru, a jednocześnie nierzadko spożywa się ją z dodatkami mających w składzie ogromne ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby cierpiące na cukrzycę.
Barszcz czerwony jest najsmaczniejszy z dodatkiem zakwasu z buraków kwaszonych!
Nie ma jednego przepisu na barszcz czerwony – każdy kucharz wykorzystuje preferowane przez siebie dodatki i inaczej przyprawia to danie. Niektórzy dodają do niego łyżeczkę cukru, by uwydatnić naturalny słodkawy aromat buraka, inni uwielbiają pikantny barszcz, dobrze pieprzny. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony jest najsmaczniejszy, jeśli szykuje się go z użyciem zakwasu. Zupa z dodatkiem zakwasu z kwaszonych buraków ma mocniejszy, kwaśny aromat oraz wyróżnia się bardziej wyrazistą czerwoną barwą, a dodatkowo dostarcza organizmowi więcej ważnych minerałów i witamin. Zakwas z kiszonych buraków można naturalnie przygotowywać na własną rękę, jednak proces fermentacji trwa minimum tydzień. Jeśli jednak raptem nabierzesz ochoty na tę zupę, wcale nie musisz na nią czekać – po prostu kup butelkę zakwasu na barszcz czerwony w markecie bądź przez internet.
Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]