Zakupy Żywność

Prozdrowotne działanie ogórków kiszonych

Chcesz kupić ogórki kiszone w folii? Skieruj się tu.

W zupie, w sałatce warzywnej, na kanapce lub jako surówka do drugiego dania – kwaszone ogórki w naszej kuchni podajemy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. I bardzo dobrze, bowiem kwaszone warzywa są jednocześnie smakowite, jak i zdrowe.

Kiszone ogórki – kup gotowe albo zrób je sam

Ogórki kiszone to warzywa poddane procesowi fermentacji. Ich wykonanie jest nadzwyczaj łatwe. Używa się do tego drewnianych beczek bądź pojemnych glinianych garnków, w których surowe ogórki razem z przyprawami zalewa się solanką. Potem pozostawia się je na minimum czternaście dni w chłodnym miejscudo czasu, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje zawartość. Wielbiciele mało kwaśnych smaków mogą przystąpić do konsumpcji kwaszonki już po paru dobach – ogórki tego typu zwiemy „małosolnymi”. W bazowej recepturze do solanki wraz z ogórkami dodaje się ząbki czosnku oraz koper, jednakże smak kwaszonych ogórków można urozmaicić także innymi przyprawami, np. czarnym pieprzem, kawałkami marchwibądź liśćmi czarnej porzeczki. Oczywiście nie każdy ma czas ani wystarczająco miejsca w kuchni, aby samodzielnie zrobić takie kiszonki. Nie każdy posiada także piwnicę albo spiżarnię, w której może gromadzić żywność w większych ilościach. Nie oznacza to jednak, że musimy odmówić sobie spożywania kwaszonych ogórków – zawsze możemy nabyć je w markecie na wagę bądź w poręcznych opakowaniach, tj. w pojemnikach czy w workach foliowych, które bez problemu zmieszczą się w lodówce.

Dlaczego warto jeść ogórki kwaszone?

Od setek lat wiadomo, że warzywa poddane fermentacji dobrze wpływają na ludzki układ pokarmowy. I to prawda, bo wraz z kiszonkami konsumujemy pożyteczne bakterie, które obniżają pH przewodów pokarmowych i korzystnie wpływają na ich florę, usprawniając w ten sposób proces trawienia. Jednak na tym nie koniec! Kiszone ogórki są niskokaloryczne (to zaledwie 12 kcal na 10 dag), a jednocześnie zawierają m.in. witaminy z grupy B, witaminę C, K1 i D, a także mnóstwo składników odżywczych ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, jak wapń, żelazo, magnez, potas czy selen. A co z sokiem z kiszonych ogórków? Jeżeli doceniamy kwaskowate smaki, nie trzeba wylewać go po zjedzeniu warzyw, tylko go wypić lub użyć do zupy ogórkowej, bo w trakcie kiszenia mikroelementy przechodzą częściowo do zalewy. Należy jednakże zaakcentować, na kwaszonki powinny uważać osoby borykające się z nadciśnieniem – w kiszonkach znajduje się bowiem spora ilość soli.

Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]